LiNDA MAKELAARDIJ
background background

Nieuws

WELK WONINGTYPE PAST BIJ JOU?

Er zijn heel veel verschillende typen woningen. Ieder type woning heeft zijn eigen specifieke kenmerken en is daarmee meer of minder geschikt voor jou als woningzoekende. Ook kent ieder type woning zijn eigen prijs. Welk type huis past bij jou?


Studio

Een studio is een één-kamer-appartement. Meestal is een studio bedoeld voor één persoon. De ene kamer van het appartement doet dienst als woon- en slaapkamer en hier bevindt zich meestal ook een keukenhoek. Het toilet en de doucheruimte zijn vaak wel apart. Vaak wordt een studio gekocht als tweede woning. 

Appartement

Een appartement bestaat uit meerdere kamers verdeeld over één verdieping. Een appartement is een afzonderlijke woning in een groter gebouw. Als eigenaar van een appartement heb je meestal te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE) die zorgt voor het onderhoud van de buitenkant van het gebouw, de gezamenlijke ruimtes en voorzieningen en het opstellen van de reglementen. Voor deze gezamenlijke kosten betaal je maandelijks servicekosten aan de VvE. Ook als je huurder bent van een appartement, betaal je servicekosten. Deze kosten hebben alleen betrekking op het gebruik van het appartement.

Maisonnette

Heeft een appartement meerdere verdiepingen? Dan noemen we dit een maisonnette. Een maisonnette is een woning met twee verdiepingen in een gebouw met meerdere woningen. Zo liggen bijvoorbeeld de slaapvertrekken op de verdieping boven het woongedeelte en de keuken. Maar dit kan ook andersom zijn. Iedere maisonnette heeft een eigen toegang via een galerij of trapportaal. 

Penthouse

Een appartement op de bovenste verdieping van een gebouw met meerdere woningen, noemen we een penthouse, oftewel een dakappartement. Penthouses zijn over het algemeen luxe en royale woningen met een mooi uitzicht en een riant dakterras. Een penthouse kan meerdere verdiepingen hebben. De oorsprong van penthouses ligt in New York. Penthouses vind je vooral in grotere steden met veel hoogbouw. 

Eengezinswoning

Een eengezinswoning is een woning die bedoeld is voor bewoning door één persoon en eventueel zijn of haar gezin. Er bevinden zich geen andere woningen boven of onder de woning. De toegang van de woning ligt direct aan de openbare weg. Er zijn verschillende type eengezinswoningen: 

Hoekwoning
Een hoekwoning is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Aan de ene kant zit de hoekwoning vast aan een andere woning, aan de andere kant is deze vrijstaand en er is een stuk(je) zijtuin. Als de zijtuin ontbreekt heet dit type huis officieel een eindwoning. 

Tussenwoning of rijtjeshuis
Een tussenwoning is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. We noemen dit ook wel een rijtjeshuis omdat alle woningen in een rij zijn gebouwd. 

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning staat los van andere woningen. Je hebt hierdoor dus geen directe buren. Van een woonboerderij tot een luxe villa het kan allemaal vrijstaand zijn.

Twee-onder-één-kapwoning

Twee vrijstaande woningen aan elkaar noemen we 2-onder-1-kap-woningen. Eén kant van elke woning is vrijstaand, de andere kant grenst aan de buren. Dit type woning kan ook geschakeld zijn middels de garages of aanbouwen.

Bungalow

Een bungalow is een woning die uit één verdieping bestaat. Deze verdieping bevindt zich altijd op de begane grond. Een semi-bungalow heeft wel een verdieping maar het grootste woonoppervlak is op de begane grond met meestal een slaapkamer en een badkamer.

Herenhuis

Een herenhuis is een statige eengezinswoning met meerdere verdiepingen en een luxe uitstraling. Het zijn doorgaans grote woningen met hoge plafonds. Originele herenhuizen zijn veel te vinden in grote steden, maar ook in nieuwbouwprojecten komen steeds meer herenhuizen voor. 

Welk type woning je ook zoekt… 

Ben je op zoek naar een appartement, hoekwoning, rijtjeswoning of nieuwbouwwoning in Woerden en omgeving? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod. Zoek je een specifiek woningtype, zoals bijvoorbeeld een waterwoning, een villa of een herenhuis? Neem dan contact op om door te spreken hoe wij je als aankoopmakelaar van dienst kunnen zijn. 

  


Terug naar overzicht