LiNDA MAKELAARDIJ
background background

Nieuws

WAAROM VERSCHILT DE WAARDE VAN JE WONING?

Je wilt weten wat de waarde van je woning is en je kunt daarvoor terecht bij verschillende partijen: online, bij het WOZ-waardeloket of bij een makelaar. Deze verschillende partijen kunnen je allemaal een andere waarde voor je woning afgeven. Hoe kan het dat de waarde van je woning niet overal gelijk is? Wij leggen het je uit in onderstaande blog.


De waarde van jouw woning laten bepalen

De waarde van je huis laten vaststellen kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Je kunt het online bijvoorbeeld heel makkelijk laten berekenen.

Tegenwoordig hebben veel makelaars een gratis waardebepaling tool op hun site laten implementeren. Met deze tool kun je door het invoeren van gegevens erachter komen wat je huis (globaal) waard is. Echter is een waardebepaling geen taxatierapport en dus niet 100% betrouwbaar. Een taxatierapport is een officiële waardebepaling die je nodig hebt om je huis te verkopen en zal altijd betrouwbaar genoeg zijn om te gebruiken voor het verkrijgen van een hypotheek.

 

Verschillen in de waarde

Op de ene site is je huis €215.000 waard, en op de andere €225.000. Waarom is dat, en hoe weet je welke waarde betrouwbaar is? Want het kan behoorlijk verwarrend zijn als je verschillende prijzen onder ogen krijgt.

De ene tool neemt de prijs mee wat de woning was bij aankoop en de andere tool neemt de laatst bepaalde WOZ waarde mee. 

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om de waarde vast te stellen. 

Stel jezelf de vraag wat is het doel van het bepalen van de waarde van je woning? Wil je het misschien verkopen, wil je zelf een huis kopen of trek je je twijfels bij de gestelde WOZ-waarde?

 

Verschillen tussen waardebepaling, WOZ-waarde & taxatierapport

De WOZ-waarde kan afwijken van de gestelde waardebepaling van een makelaar. Een waardebepaling verschilt echter ook weer van de taxatiewaarde. 

Voor het opzetten van een taxatierapport moet er een makelaar langskomen, die aan de hand van foto’s en metingen een rapport van je woning kan opstellen. Dit is niet kosteloos en de makelaar hanteert hier zelf een tarief voor. Terwijl een waardebepaling op afstand wordt ingeschat op basis van algemene gegevens en vaak gedaan kan worden door een (gratis) online tool op de website. Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt geen rekening gehouden met factoren zoals de staat van de woning. Hierbij wordt alleen gekeken naar de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving.

Een makelaar kan je de juiste info geven, of het nou gaat om een waardebepaling, het bepalen van de WOZ-waarde van je woning of het opstellen van een taxatierapport. Vergeet daarbij niet dat het bepalen van de waarde van je woning altijd meer betrouwbaar is als je het door een makelaar laat doen, dan door een online tool. 

Voor meer informatie over de kosten van het opzetten van een taxatierapport kun je bij Linda Makelaardij terecht. Wij helpen je graag verder.

 


Terug naar overzicht