LiNDA MAKELAARDIJ
background background

Nieuws

VAKANTIEHUISJE KOPEN? WAAR MOET JE OP LETTEN?

Afgelopen zomer brachten veel mensen de vakantie door in eigen land en ook voor 2021 is het nog onzeker of we massaal naar het buitenland kunnen. Wil je op vakantie in Nederland, maar niet in je eigen huis blijven? Of wil je investeren in vastgoed? Dan kan je natuurlijk een vakantiewoning kopen. Waar moet je dan op letten?

Hogere overdrachtsbelasting voor vakantiewoningen

In 2021 verandert de overdrachtsbelasting. Voor woningen die je zelf niet permanent bewoont, stijgt de overdrachtsbelasting van 2% naar 8%. Dat is een behoorlijke stijging. Op een vakantiehuis van € 150.000,- scheelt dat € 9.000,-. Het kan dus interessant zijn om nog in 2020 een vakantiewoning aan te schaffen.

Tweede hypotheek

Vakantiewoningen zijn de afgelopen jaren flink duurder geworden. Het kopen van een vakantiehuis is daarmee een wat grotere investering geworden waarvoor je waarschijnlijk een tweede hypotheek nodig hebt. Let op dat hier strengere eisen voor gelden en dat je zelf ook spaargeld in moet leggen. Het advies is ook om bij een bestaand huisje een bouwkundige keuring uit te laten voeren om er zeker van te zijn dat je investeert in een kwalitatief goede woning.

Extra kosten

Als de vakantiewoning niet op eigen grond staat dan moet je dit pachten. Er moet dan een jaarlijkse canon (een soort huursom) betaald worden. Staat je vakantiehuis op een park? Houd dan rekening met een vergoeding die je moet betalen voor het parkonderhoud en ga na aan welke andere voorwaarden je moet voldoen. Ook bij een vakantiewoning heb je maandelijkse kosten voor gas, water, elektra en internet. Wil je de vakantiewoning verhuren? Houd dan rekening met extra kosten. Gasten verwachten een luxe en comfortabele inrichting, er kunnen spullen stuk gaan die je dan moet vervangen en je moet de woning tussen de verschillende verblijven door schoon (laten) maken.

Klaar voor de vakantie

Natuurlijk heeft het kopen van een vakantiewoning vele voordelen: je hoeft geen vakantie meer te boeken, je kunt gaan wanneer je wilt en je hebt je favoriete spullen bij de hand. Daarnaast kan het aanschaffen van een vakantiewoning een goede investering zijn. Namelijk bij verhuur van de vakantiewoning is het rendement op je spaargeld veel hoger dan dat je het op een spaarrekening laat staan. Heb je advies nodig? Wij helpen je graag. Neem contact op via 0348 - 75 22 30 of mail naar: info@lindamakelaardij.nl


Terug naar overzicht