background background

Nieuws

10 VRAGEN DIE JE MOET STELLEN TIJDENS EEN BEZICHTIGING VAN EEN HUIS

Je gaat voor het eerst of sinds lange tijd een huis bezichtigen en dan vraag je jezelf af: Wat zijn handige vragen om te stellen aan de verkopend makelaar? We zetten de tips en trucs voor je op een rij zodat je handig gebruik kan maken van deze 10 belangrijke vragen.

 

1. Is het huis goed onderhouden?

Afbladderende verf, schimmelplekken, deuren die niet goed sluiten: allemaal aanwijzingen dat je over niet al te lange tijd al onderhoudskosten moet maken. Vraag dus aan de makelaar wanneer de buitenkant van het huis voor het laatst geschilderd is en of er nog specifieke dingen zijn die aandacht vragen. Let bijvoorbeeld ook op het schilderwerk aan de zuidkant van het huis en de liggende delen: die staan het meest in de zon. Vraag of de verkoper bekend is met gebreken aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan het dak: is dat nog in orde? En hoe zit het met asbest?

 

2. Wie zijn je buren?

Je hebt een hartstikke mooi plekje gevonden: fijne straat, mooi huis, leuke tuin. Maar je woonplezier wordt voor een deel bepaald door de mensen die naast (of onder of boven) je wonen. Vraag dus wie de buren zijn en of ze bijvoorbeeld veel harde muziek draaien. Die kans is klein, maar je zult het maar net treffen. Hebben de buren (kleine) kinderen of niet? Hoe gaan de verkopers om met hun buren? Misschien is er wel elke week een straatfeest of loopt iedereen vrij elkaars tuin in en uit. Sommige mensen vinden dat fijn, anderen hebben meer behoefte aan privacy.

 

3. Is het huis veilig?

Vraag naar het politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat geeft aan dat de woning is voorzien van adequaat hang- en sluitwerk om inbrekers (langer) buiten de deur te houden. Kan de tuin goed worden afgesloten? Is er verlichting of een alarmsysteem? En ga na of er ooit iets kapot is gegaan en hoe het is vervangen of gerepareerd.

 

4. Is het huis duurzaam?

Verduurzaming is hip, maar ook een belangrijk onderwerp met het oog op de toekomst én je portemonnee. Het is een groot voordeel als een huis goed geïsoleerd is (minimaal dubbel glas, vraag ook naar dak-, muur- en vloerisolatie). Staat er in de keuken nog een gaskookplaat of wordt er op inductie gekookt? Hoe oud is de cv-ketel? En zijn er zonnepanelen: wat leveren die op? Hoe modern is de meterkast? Het is sowieso goed om even te vragen wat je ongeveer per maand aan energiekosten kwijt zult zijn.

 

5. Reden voor verkoop

Als je zelf enthousiast bent over de woning, kan het goed zijn om even te vragen waarom de verkopers vertrekken. Zo kom je indirect meer te weten over de dingen die voor jou ook reden kunnen zijn om straks te verkassen. Of het huis nu helemaal niet te kopen. Denk aan ‘we willen groter gaan wonen’ of ‘we gaan naar een appartement, tuinieren is niet ons ding’.
Vraag ook of er al iemand een bod heeft gedaan en hoelang het huis al te koop staat.

 

6. Hoe staat de vereniging van eigenaren ervoor?

Als je een appartement wilt kopen, krijg je te maken met de vereniging van eigenaren (VvE). Die is namelijk verplicht als je met meer mensen in hetzelfde gebouw woont. De VvE regelt allerlei gezamenlijke zaken, zoals het onderhoud. Maar niet alle verenigingen zijn even actief. Vervelend als je lekkage hebt en de VvE heeft geen geld voor de reparatie. Vraag daarom of er een actieve eigenaarsvereniging is die genoeg spaart. Je hypotheekverstrekker kan daar mogelijk ook eisen aan stellen.

 

7. Bekijk de tuin of het balkon kritisch

Het is goed om te weten of er veel zon komt in de tuin of op het balkon. Heb je de zon ’s ochtends of ’s middags? Beviel de ligging de verkopers? En hoe is de beplanting in de tuin? Heb je groene vingers, dan gooi je de tuin misschien helemaal om, maar als je niet zo’n tuinier bent, heb je vooral behoefte aan een onderhoudsvrije tuin. Vraag hoeveel werk de verkopers eraan hadden en waarom ze voor deze inrichting van tuin of balkon hebben gekozen.

 

8. Werkzaamheden in de buurt

Ben je net verhuisd, breken ze de hele straat open om het aantal parkeerplaatsen te verdubbelen. Extra auto’s voor de deur, daar zat je niet op te wachten! Vraag dus altijd of er plannen zijn om dingen te bouwen, te slopen of te veranderen in de directe omgeving. Koop je een nieuwbouwhuis, dan is het helemaal belangrijk om te weten of er scholen, supermarkten en andere voorzieningen komen.

 

9. Asbest

Een huis kopen op vervuilde grond kan je een hoop ellende bezorgen. Controleer dus goed of er geen verassingen zijn zoals asbest.

 

10. Storende omgevingsfactoren

Vraag of er storende omgevingsfactoren zijn die nu niet opvallen. Bijvoorbeeld het verkeer: als je een huis bezichtigt, kan het lekker stil zijn. Maar het kan zijn dat juist in die straat veel sluipverkeer langskomt tijdens de spits. Of dat er aan de overkant van de straat een school staat, waardoor je veel verkeer (en lawaai) voor je deur hebt. En wie weet kom jij net langs als die laag overkomende vliegtuigen een andere aanvliegroute nemen.

 


Terug naar overzicht